Over Rinny z'n dood wordt tot op de dag van vandaag door mensen gesproken. Was het wel een ongeluk? of heeft Rinny zelf het scenario bepaald. Natuurlijk is nooit met 100% zekerheid te achterhalen wat er zich precies in zijn hoofd heeft afgespeeld. In ieder geval was hij depressief en barstte hij in een café zomaar in tranen uit. Maar omdat er teveel indianenverhalen de ronde doen, lijkt het me goed om, uitgaande van de feiten zoals ik ze heb kunnen achterhalen, zijn laatste dagen hier te reconstrueren.

Rinny heeft voor zijn dood een ongelukje gehad. Hij vertelde dit een paar weken daarvoor aan zijn zuster Gien, toen hij er op visite was. Hij was naar eigen zeggen met zijn brommer bij ' De ijzeren brug ' neer gevallen en had veel pijn. Omdat hij veel pijn bleef houden, vertelde hij in de weken daarna dat hij de 'vorige dag' bij 'De ijzeren brug' was gevallen. Als hij de waarheid verteld had, waren de mensen waarschijnlijk over een dokter begonnen en daar had Rinny een bloedhekel aan.

Een paar dagen voor zijn dood kwam hij bij Ben Brinkman en stelde zijn neef Fons aan hem voor met de woorden: "Disse man krigt alles a'k d'r niet meer bin." 

Rinny had bij testament geregeld dat Fons, de zoon van Piet Siemonsma, zijn schildersspullen zou erven als er wat met hem zou gebeuren.

Op 21 december bezoekt Rinny 'De Zilveren Zweep' in Wolvega. Hij zal daar de nodige drankjes genuttigd hebben. Onderweg naar het huis van zijn zuster Nelly Bronswijk, waar hij op verjaardagsvisite gaat, loopt hij nog even door cafetaria 'De Ruif' terwijl hij zingt: "Schipper mag ik overvaren." Hij loopt de achterdeur in en gaat er door de voordeur weer uit. Bij Piet en Nelly heeft Rinny geen drank gehad. Hij heeft daar erg veel pijn en kan er niet tegen dat Lisette, een dochter van Piet en Nelly wat begint te ouwehoeren. Hij zegt nog wel tegen haar: "Lisette, ik komme binnenkot een weke bi'j jim." Schoonzoon Rudi en Ria, een andere dochter, brengen Rinny nog met de auto naar het countryfestival (Café Lawerman)  in De Blesse. Daar krijgt hij een borrel en zegt: "De liefde moest net als een borrel, ook te koop zijn." 

Rinny was duidelijk anders dan anders.

Volgens Dries Lawerman had Rinny een wazige blik in zijn ogen.

Waarschijnlijk heeft Rinny, nadat hij uit café Lawerman kwam, een paar uur geslapen in één van de loodsen van 'Tank en Apparatenbouw De Blesse'. Achterom bij Lawerman kon je rechtstreeks op het terrein komen van deze fabriek. Hij sliep daar wel vaker. Om goed half vier in de ochtend heeft Rinny waarschijnlijk besloten om naar huis te gaan. Rinny liep door 'De knienebargen' zo de weg op, slaapdronken of door de pijn zich niet bewust waar hij zich bevond. Wat zich daarna afspeelde duurde hooguit een paar seconden. Op het laatste moment ziet hij de auto en draait zich om. Hij blijft daarna op de weg stilstaan met zijn gezicht richting ' de knienebargen'. Dat is het beeld wat de bestuurster heeft, toen Rinny in zijn donkere kleren ineens voor de auto stond. Nachtblind als hij was, zal hij zich niet gerealiseerd hebben dat hij zich midden op de weg bevond. Dat laatste wordt in ieder geval door de feiten bevestigd.

Gezien de remweg en de plaats waar Rinny werd gevonden heeft de auto niet snel gereden. Ondanks het feit dat de ambulance snel ter plaatse was, overleed Rinny twee uur later in het ziekenhuis in Heerenveen.

 

Foto: Schilderij 'zonsondergang Lindevallei'