Na afloop van het examen op de academie Minerva bezocht Rinny voor het eerst Italië. Dat was toen nog nieuws en voor "De Stellingwerf" aanleiding genoeg om er over te schrijven: "De 25-jarige Wolvegaster kunstschilder Rinny Siemonsma is dinsdag naar Italië vertrokken. Na onderweg enkele artistiek-belangwekkende plaatsen te hebben aangedaan, als Milaan en Florence, zal hij gedurende enkele maanden verblijf houden op Sicilië. Hij zal daar enkele schilderstukken en tekeningen maken."

We weten niet of Rinny daadwerkelijk op Sicilië is geweest, maar wel kwam hij in Terlago en in Locorotondo terecht. Terlago (gelegen in een dal) bleek een vredig dorpje in de buurt van Trento, met zeer vriendelijke mensen. Al op de eerste avond maakte hij hier kennis met de molenaar Rigotti, die toen aan de Via Dei Mulini 11 woonde. Dat ging als volgt: Omdat de hond aansloeg ging Rigotti kijken wat er aan de hand was. Onder een kruisbeeld vond hij de slapende Rinny. Hij maakte hem wakker en waarschuwde hem dat hij daar niet kon blijven, omdat er temporale (onweer) aankwam. Rinny bleef echter liggen, waarop Rigotti een dekzeil haalde en dat over hem heen sloeg. Vanaf die tijd waren ze de beste maatjes. Rinny bezocht de familie steevast als hij op bezoek was in Italië. Hij liet er altijd werk staan dat niet af was, ten teken dat hij terug zou komen. Ook bij de rest van de bevolking werd hij erg populair en het duurde niet lang of hij moest in een boekje bijhouden bij wie hij werd verwacht om te eten. Rinny maakte hier vooral schetsen, de hij dan thuis in zijn atelier uitwerkte. Hij sliep meestal op de zolder van een schuur. maar als zijn vriendin kwam, sliep hij in een tent. Beneden in de schuur had hij een hoekje waar zijn schilderspullen lagen.

 

Ook in Locorotono in het zuiden van Italië had Rinny binnen de kortste keren vrienden. Het dorpje is gelegen op een heuvel en lopend in het parkje heeft men een prachtig uitzicht op de omgeving met zijn vele trulli's (een soort zomerhuisjes). De mensen uit het dorp brengen in die trulli's de zomermaanden door als de hitte in het dorp te erg wordt. Die woningen hebben erg dikke muren en weinig ramen, om de warmte zo veel mogelijk buiten te houden. Ze vallen vooral op door hun typische dakconstructie. Het is geen wonder dat Rinny juist in zo'n trulli zijn intrek nam, omdat ze naast praktisch ook een schilderachtig uiterlijk hebben.

Italië heeft Rinny zijn hele leven getrokken en hem veel vrienden opgeleverd. Een reis in 1998 naar Terlago en Locorotondo heeft dat nog eens bevestigd. Hij was er veel bij de familie Loparco en Schena. Rinny heeft er veel geschilderd en in menig huiskamer hangt werk van hem. Zijn binding met dit land was zo groot dat hij er letterlijk om huilde als hij er aan dacht.

 

Foto's : Een schilderij van een Trulli, en een afbeelding van Terlago.